Reddet fra barnehjem

Adita (9) bor i Dorobantu, like ved Chiselet i Romania. Der bor han sammen med sin søster Catalina (11) og sine storebrødre Mihai (14) og Ionut (22). I fjor døde moren deres, og i sommer døde også faren, dermed er disse barna foreldreløse.

Det som naturlig ville ha skjedd da er at barna ville bli hentet av barnevernet og bli plassert på barnehjem. I Romania er det noe av det verste som kan skje et barn – da er sjansene for overgrep og mishandling veldig store. Derfor måtte noe gjøres.

For å forhindre det la man en plan om at storebror Ionut skulle overta den juridiske omsorgen for småsøsknene sine. For at det skulle bli mulig var det påkrevet at de hadde tilfredsstillende boforhold å tilby barna. Det var ikke tilfellet – tvert i mot var huset de bodde i i elendig forfatning. Taket lakk som en sil, veggene var ustabile, huset manglet isolasjon og alt var fuktig og muggent. Derfor måtte huset totalrestaureres.

Midt i fellesferien samlet vi i human:kind inn over 50 000,- til oppussing. I tillegg samlet de inn 10 000,- blant de fattige der nede, dette berørte virkelig mange i lokalmiljøet. Alle der nede vet hva det vil si å havne på barnehjem, og at det må unngås for enhver pris. De fikk også inn 20 000,- fra en sponsor i Østerrike.

Dette var nok penger til å ferdigstille huset. Et lite hus med fire små rom: tre soverom og et kjøkken. Huset ble ikke noen arkitektonisk perle, men det har tett tak, isolerte vegger som ikke står i fare for å rase sammen, nye dører og vinduer, vedovn og et kjøkken.

Det formelle har nå gått i orden, slik at storebror Ionut har omsorgen for søsknene sine. Ionut og kjæresten på 16 år har også en en baby på tre måneder. Disse seks bor nå sammen i det lille huset og framtiden ser plutselig mye lysere ut.

Denne lille familien vil selvsagt møte på utfordringer også i framtiden; det er ikke enkelt å være rom-familie i Romania. Men de vil i hvert fall møte utfordringene sammen.